10/23/2024
Аналітики британської розвідки вважають, що росіяни, скоріш за все, помилково поцілили у цивільне судно-зерновоз, яке потрапило під ракетний удар неподалік Одеси. Про це йдеться у розвідувальному огляді Міністерства оборони Великої Британії про російсько-українську війну від 3 жовтня. Огляд присвятили аналізу влучання російської ракети у цивільне судно-зерновоз MV Aya, що прямувало з Одеси до Єгипту із 26 тоннами зерна, 11 вересня. Аналітики розвідки вважають, що удар майже точно завдали протикорабельною ракетою повітряного базування Х-22 (у класифікації НАТО – AS-4 Kitchen) з російського Ту-22, а катастрофічних наслідків для судна вдалося уникнути через збій у механізмі детонації. "Малоймовірно, що MV Aya було умисною ціллю цього удару – в нього, ймовірно, поцілили через недоліки процедур визначення цілі російськими пілотами, які на додачу використовують старі боєприпаси", – зазначають в огляді. Аналітики нагадують, що росіяни неодноразово завдавали ударів у районах вздовж українського узбережжя Чорного моря, зокрема по стратегічному острову Зміїний, щоб перешкоджати експорту та нищити цілі військового характеру, але після втрати у квітні 2024 року Ту-22 операції стали обережнішими. "Є реалістична ймовірність, що інцидент стався через помилкову ідентифікацію пілотами MV Aya як цілі через поспіх, тому що вони хотіли негайно забиратися з пускової зони, побоюючись потрапити під українські ракети земля-повітря. Ракета Х-22 постійно показує погані результати у війні в Україні. Запуск надзвукової крилатої ракети неправильним курсом і, ймовірно, по помилковій цілі в міжнародних водах – це свідчення дуже недолугої і безвідповідальної практики застосування авіації", – підсумовують в огляді. В одному з попередніх оглядів розвідка Великої Британії проаналізувала ситуацію довкола Вовчанського агрегатного заводу, який нещодавно був зачищений українськими силами від російських окупантів.

Аналітики британської розвідки вважають, що росіяни, скоріш за все, помилково поцілили у цивільне судно-зерновоз, яке потрапило під ракетний удар неподалік Одеси.
Про це йдеться у розвідувальному огляді Міністерства оборони Великої Британії про російсько-українську війну від 3 жовтня.
Огляд присвятили аналізу влучання російської ракети у цивільне судно-зерновоз MV Aya, що прямувало з Одеси до Єгипту із 26 тоннами зерна, 11 вересня.
Аналітики розвідки вважають, що удар майже точно завдали протикорабельною ракетою повітряного базування Х-22 (у класифікації НАТО – AS-4 Kitchen) з російського Ту-22, а катастрофічних наслідків для судна вдалося уникнути через збій у механізмі детонації.
"Малоймовірно, що MV Aya було умисною ціллю цього удару – в нього, ймовірно, поцілили через недоліки процедур визначення цілі російськими пілотами, які на додачу використовують старі боєприпаси", – зазначають в огляді.

Аналітики нагадують, що росіяни неодноразово завдавали ударів у районах вздовж українського узбережжя Чорного моря, зокрема по стратегічному острову Зміїний, щоб перешкоджати експорту та нищити цілі військового характеру, але після втрати у квітні 2024 року Ту-22 операції стали обережнішими.
"Є реалістична ймовірність, що інцидент стався через помилкову ідентифікацію пілотами MV Aya як цілі через поспіх, тому що вони хотіли негайно забиратися з пускової зони, побоюючись потрапити під українські ракети земля-повітря.
Ракета Х-22 постійно показує погані результати у війні в Україні. Запуск надзвукової крилатої ракети неправильним курсом і, ймовірно, по помилковій цілі в міжнародних водах – це свідчення дуже недолугої і безвідповідальної практики застосування авіації", – підсумовують в огляді.

В одному з попередніх оглядів розвідка Великої Британії проаналізувала ситуацію довкола Вовчанського агрегатного заводу, який нещодавно був зачищений українськими силами від російських окупантів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.